Wiele mówi się wpływie GLUTATIONU, że to silny antyoksydant, jednak mało kto mówi o ERGOTIONEINACH zawartej w GRZYBACH
Grzyby które również znajdziemy w Polskich lasach są najbogatszym źródłem ergotioneiny w diecie, która jest unikalnym i silnym przeciwutleniaczem chroniącym komórki
Ergotioneina, podobnie jak glutation (którego źródłem są również grzyby) jest silnym antyoksydantem, który wyłapuje wolne rodniki. A tym samym chroni nas przed stresem oksydacyjnym i mniejszy bądź większymi chorobami.
Grzyby są nie tylko bardzo smakowitym i aromatycznym kąskiem, ale też mają sporo prozdrowotnych właściwości, które warto wykorzystać.
Lepsza praca układu immunologicznego będzie również wspierana dzięki zawartości beta-glukanów, które wykazują działanie przeciwzapalne.
GDZIE SZUKAĆ ERGOTIONEINY?
Źródłem numer 1 są grzyby, to już wiemy.
A które grzyby kryją w sobie najwięcej ergotioneiny? Oto kilka najzasobniejszych gatunków:
Gatunek grzybów (owocnik) | Zawartość ergotioneiny mg/kg (w mokrej masie) |
---|---|
Boczniak rowkowanotrzonowy | 2 082 |
Borowik szlachetny | 528 |
Boczniak mikołajkowy | 317 |
Shitake | 284 |
Płomiennica zimowa | 298 |
Opieńka miodowa | 219 |
Boczniak ostrygowaty | 118 |
Płomiennica | 48 |
Pieczarka brązowa | 0,93 |
Pieczarka biała | 0,46 |
Pieprznik jadalny (kurka) | 0,06 |
Gatunek grzybów (grzybnia) | Zawartość ergotioneiny mg/kg (w suchej masie) |
Soplówka jeżowata | 376 |
Opieńka miodowa | 219 |
Czernidłak | 399 |
Maczużnik | od 123 do 785 (w zależności od odmiany) |
Żagwica listkowata | 296 |
Shimeji (biały) | 221 |
Shimeji (brązowy) | 206 |
Lubiane chyba przez wszystkich pieczarki i kurki niestety nie mogą poszczycić się tym wartościowym składnikiem, jednak zawierają inne ciekawe substancje jak lektyny, tyrozynaza, która chroni nasze DNA, ergosterol hamujący namnażanie nowotworu piersi oraz sprzężony kwas linolowy CLA.
Co ciekawe pieczarki oraz portobello jako jedne z nielicznych pokarmów są w stanie hamować aromatazę, czyli enzym produkujący estrogen. Co jest wiadomością korzystną zarówno dla kobiet jak i mężczyzn
Podsumowując, dlaczego warto jeść grzyby?
1. Lepszą odporność
2.Wsparcie jelit i trawienia. Grzyby poprawiają perystaltykę jelit i poprawiają przemianę materii.
3. Świetnie smakują
4. Pomagają nas chronić przed wieloma chorobami, wspierają pracę układu nerwowego, mózgu oraz serca poprzez pozytywny wpływ na lipidogram.
5. Są dostępne niemalże na wyciągnięcie ręki