fbpx
Image Alt

Dlaczego powinieneś jeść grzyby?

Wiele mówi się wpływie GLUTATIONU, że to silny antyoksydant, jednak mało kto mówi o ERGOTIONEINACH zawartej w GRZYBACH🍄
Grzyby które również znajdziemy w Polskich lasach są najbogatszym źródłem ergotioneiny w diecie, która jest unikalnym i silnym przeciwutleniaczem chroniącym komórki👌🏻
❌Ergotioneina, podobnie jak glutation (którego źródłem są również grzyby) jest silnym antyoksydantem, który wyłapuje wolne rodniki. A tym samym chroni nas przed stresem oksydacyjnym i mniejszy bądź większymi chorobami.
Grzyby są nie tylko bardzo smakowitym i aromatycznym kąskiem, ale też mają sporo prozdrowotnych właściwości, które warto wykorzystać. 🤚
🤧Lepsza praca układu immunologicznego będzie również wspierana dzięki zawartości beta-glukanów, które wykazują działanie przeciwzapalne.
GDZIE SZUKAĆ ERGOTIONEINY?
Źródłem numer 1 są grzyby, to już wiemy.
A które grzyby kryją w sobie najwięcej ergotioneiny? Oto kilka najzasobniejszych gatunków:
Gatunek grzybów (owocnik) Zawartość ergotioneiny mg/kg (w mokrej masie)
 
 Boczniak rowkowanotrzonowy 2 082
 Borowik szlachetny 528
 Boczniak mikołajkowy 317
    Shitake 284
 Płomiennica zimowa 298
 Opieńka miodowa 219
 Boczniak ostrygowaty 118
 Płomiennica 48
 Pieczarka brązowa 0,93
 Pieczarka biała 0,46
 Pieprznik jadalny (kurka) 0,06
Gatunek grzybów (grzybnia)       Zawartość ergotioneiny mg/kg (w suchej masie)
 Soplówka jeżowata 376
 Opieńka miodowa 219
 Czernidłak 399
 Maczużnik od 123 do 785 (w zależności od odmiany)
 Żagwica listkowata 296
 Shimeji (biały) 221
 Shimeji (brązowy) 206

 

Lubiane chyba przez wszystkich pieczarki i kurki niestety nie mogą poszczycić się tym wartościowym składnikiem, jednak zawierają inne ciekawe substancje jak lektyny, tyrozynaza, która chroni nasze DNA, ergosterol hamujący namnażanie nowotworu piersi oraz sprzężony kwas linolowy CLA.
Co ciekawe pieczarki oraz portobello jako jedne z nielicznych pokarmów są w stanie hamować aromatazę, czyli enzym produkujący estrogen. Co jest wiadomością korzystną zarówno dla kobiet jak i mężczyzn 🙂
📌Podsumowując, dlaczego warto jeść grzyby?
1. 🤧Lepszą odporność
2.♻Wsparcie jelit i trawienia. Grzyby poprawiają perystaltykę jelit i poprawiają przemianę materii.
3. Świetnie smakują 🤤
4. Pomagają nas chronić przed wieloma chorobami, wspierają pracę układu nerwowego, mózgu oraz serca poprzez pozytywny wpływ na lipidogram. 🫡
5. Są dostępne niemalże na wyciągnięcie ręki

Dodaj komentarz

Skontaktuj się

Chętnie odpowiem na Twoje pytania


    ReShape Zabrze
    Gabriela Narutowicza 1,
    41-800 Zabrze

    Miron Heinze:
    +48 794 794 541

    Close

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
    adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
    dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
    Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

    Working hours

    Monday – Friday:
    07:00 – 21:00

    Saturday:
    07:00 – 16:00

    Sunday Closed

    Our socials
    About